Nye tips til å leie leilighet i London

I fjor skrev jeg DETTE innlegget med tips til deg som skal leie leilighet i London, men i år har jeg opplevd boligmarkedet helt annerledes så her kommer det noen nye tips. Det kan ha noe med at jeg nå har vært på jakt etter leilighet i sentrum og ikke i Hendon litt utenfor sentrum hvor Middlesex ligger, eller det kan være markedet som har forandret seg. Det er ikke godt å si, kanskje en kombinasjon? Her er hvert fall mine beste tips per i dag (høst 2015)! 


Hvor man skal søke

Jeg har forstått at i Norge leier man gjerne av privatpersoner, men i London er dette en big no no. Her går alt gjennom byråer, så privatpersoner må du styre unna dersom du tilfeldigvis kommer over noen. Jeg har hvert år funnet leilighet via RightMove.co.uk, men andre sider du kan sjekke ut er PrimeLocation.com og Zoopa.co.uk. Jeg har også tatt kontakt med noen byråer som ønsker å hjelpe oss med å finne leilighet, men til syvende og sist finner jeg det enklest å søke på disse sidene selv uavhengig av hvilket byrå som har leiligheten.

Hvordan gå frem

Det er virkelig KAMP om leilighetene nå, så her gjelder det å være kjapp. Med en gang du finner en leilighet du liker har du ingen tid å miste; ring med en gang!! Ikke send mail – da er du heldig hvis du i det hele tatt får svar, og mest sannsynlig har leiligheten blitt leid ut innen du rekker å svare. Du må også følge med hver eneste dag, for leilighetene går gjerne samme dagen eller dagen etter de legges ut. 

Som norsk på jakt etter leilighet i London kan du enten reise til London for å gå på visninger, eller du kan spørre om å ha Skype / Facetime / video visning. Det har vi gjort og det funker veldig fint! Noen syns kanskje det er litt skummelt, men det er en sjanse man eventuelt må ta på egen kappe. Etter visning må du være klar for å gi et tilbud eller ikke, og når du gir et tilbud må du regne med å betale et ‘holdings deposit’ på 1-2 ukers husleie som sikrer leiligheten frem til landlorden evt. godkjenner tilbudet ditt. Ha derfor penger tilgjengelig når du gir et tilbud! Nytt for meg nå er at det faktisk er ‘budrunde’ på leiligheter til leie, så noen kan faktisk by over det leiligheten i utgangspunktet er lagt ut for. Dette er litt greit å være forberedt på! 

Når du burde begynne å lete

De aller fleste leilighetene som ligger ute er ledige umiddelbart, men dette kan du diskutere på med et par uker til og fra hvis du er heldig. Som student er det riktignok lurt å vite at prisene vil øke mot midten / slutten av august, og da vil også konkurransen bli enda større fordi det da kommer enda flere studenter som vil ha sted å bo. Vi begynte å se i slutten av juli men har ikke fått noe før nå (forhåpentligvis, hehe), så det tar litt tid og det er lurt å være tidlig ute for å slippe unna den verste konkurransen og ikke minst for å få de beste prisene. 

Standard og pris

Å bo i London er utrolig dyrt og jo nærmere sentrum du kommer, desto dyrere. Standarden i England er en helt annen enn hva vi nordmenn er vant med, så man må regne med dårligere standard til en dyrere pris enn hva du ville fått i Norge. Du må nesten regne med vegg-til-vegg tepper, badekar som dusj og stygge møbler, men du kan også være heldig, hehe. 

Når det kommer til pris, så oppgis prisen gjerne i ukespris. Dette kan være litt forvirrende, for umiddelbart vil man da gange ukesprisen med fire for å få månedsprisen. Dette blir nemlig feil, og den smellen gikk vi på, så husleien ble dyrere enn vi trodde. Det du må gjøre for å finne månedsprisen, er å gange ukesprisen med 52 (antall uker i året) og deretter dele på 12 (antall måneder i året). Du må også regne med å måtte betale både vann, strøm, tv og internett i tillegg til husleien din. 

Generelle tips

· Hvor langt er det til nærmeste tubestasjon, evt. bussholdeplass? Det er gull verdt å ha kollektivtransporten nærme i en så stor by som London. Husk også å tenke på nattbussen om du liker å dra ut! 
· Hvor langt unna er nærmeste matbutikk? Studenter har jo som oftes ikke bil, så når man skal handle mat blir det som regel å bære alle posene hjem. 
· Hvor langt unna er universitetet? Jeg er utrolig glad for at jeg hadde maks 5 minutter gåvei til skolen på Middlesex, det var så deilig! Ellers anbefaler jeg alle som skal gå på Middlesex å finne et sted langs northern line (Colindale, Hendon, Brent Cross, Hampstead, Chalk Farm eller Camden). Samtidig er det ikke alltid overkommelig å bo i nærheten av universitetet, så nå som mitt universitet ligger midt på Oxford Street er jeg avhengig av gode kollektivtransportmuligheter samtidig som å finne noe som ikke er så altfor langt unna med tuben. 
· Høres det for godt ut til å være sant? Da er det mest sannsynlig det også!  
· Be om floor plan eller spør hvor mange kvadratmeter leiligheten er! Ikke alle har en floor plan på små leiligheter, men det er verdt et forsøk å spørre. 
· Vær kritisk, still spørsmål og krev mye av meglerne. 
· Be om å få lese kontrakten før du betaler noe som helst og binder deg til leiligheten på noen som helst måte. 
· Dobbeltsjekk
at leiligheten er møblert (det er ikke vits i å leie umøblert som student) og be om en oversikt over akkurat hvilke møbler som følger med slik at du ikke får en overraskelse når du kommer frem og må kjøpe både bord, stoler og klesskap (for eksempel).  
· Husk å sjekke om leiligheten har stekeovn, vaskemaskin og oppvaskmaskin. Mange leiligheter har ikke dette, spesielt oppvaskmaskin er sjeldent så om dette er viktig for deg må du huske å spørre om det. 
· En møblert leilighet har som oftest seng, klesskap, sofa, spisestuebord med stoler og kanskje et lite bord ved sofaen. I tillegg til hvitevarer, selvfølgelig. Alt av tallerkner, til puter, til sengetøy til håndkler må man stille med selv, så vi har kjøpt utrolig mye møbler og annet nødvendig til leiligheten vår selv om den var møblert. 

Har du noen andre tips å komme med, eller noe du lurer på? Fyr løs – så skal jeg svare så godt jeg kan! 

xoxo

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *