Tell It All Thursday: Ett år uten gluten

For ganske nøyaktig ett år siden skrev jeg dette innlegget. Kort fortalt har jeg slitt med magen så lenge jeg kan huske, hvert fall siden jeg fikk ME for syv år siden. Jeg har alltid slitt med å gå opp i vekt, jeg har vært tynn og undervektig. I begynnelsen av sommeren i fjor gikk jeg til legen og etter en blodprøve kom det frem at jeg genetisk sett ligger an til å utvikle cøliaki. Til tross for dette ville ikke sykehuset ta gastroskopi på meg (enda..) og anbefalte at jeg i samråd med legen begynte på glutenfri diett. For å ta gastroskopi må man ha spist gluten i minst seks uker, så at de anbefalte en glutenfri diett er for både meg og fastlegen min litt merkelig, men det var nå det jeg gjorde.
2016232258458772_sbig
Nå har jeg ikke spist gluten på et helt år. Eller, det er litt feil å si. Jeg har frivillig spist gluten for å prøve meg litt frem, sjekke om det kanskje bare er hvete jeg reagerer på og se hvor mye jeg kan spise før jeg blir dårlig. Det har gått mildt sagt dårlig, og jeg har endt med både vond mage og sterk migrene. Jeg har også fått i meg gluten ved feil flere ganger og fått veldig vondt i magen. Med andre ord har en glutenfri diett fungert veldig godt på meg, og det er jeg både glad for og ikke så glad for.
Glad for å  ha funnet en løsning på mageproblemene, og det er virkelig en helt annen verden for meg å ikke ha vondt i magen hver dag. Ikke så glad for det fordi en glutenfri diett har mange ulemper. For det første er det utrolig dyrt, og særlig i Norge. Glutenfri mat er åpenbart ikke like godt som vanlig kost, og det er mye mindre fiber og mer sukker i det. Jeg har gått opp mye i vekt, noe jeg har slitt med å klare i mange, mange år. Kanskje det er fordi kroppen min endelig får mat den tåler? Det er ikke så lett å si da sykehuset ikke vil ta noen tester på meg for å evt. påvise cøliaki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men nå blir det andre (glutenfrie) boller!! Til neste uke har jeg fått time hos Lovisenberg Diakonale Sykehus sin Raskere Tilbake ordning! De hjelper oss med cøliaki og matintoleranser å komme på rett spor igjen og å få en diagnose, og forhåpentligvis ender dette i en diagnose for meg også. Jeg er veldig åpen for at det kan være noe annet enn cøliaki, det hadde vært det absolutt beste for meg, så jeg er veldig spent og forventningsfull – ett år etter skal jeg endelig få den hjelpen jeg trenger.
Har noen av dere vært hos Lovisenberg for cøliaki og / eller matintoleranser? Jeg vil gjerne høre dine erfaringer i så fall!
xoxo

3 Comments

 1. Så bra du har funnet et kosthold som funker for deg, men det er selvfølgelig litt kjipt å ha restriksjoner på hva man kan spise! Jeg sliter nemlig med det samme selv. Glutenintoleranse og i tillegg melkeallergi. Jeg har slitt med dette i mange år, så er heldigvis vant med en slik diett, selv om det til tider fortsatt er vanskelig å motstå mat jeg har lyst på men ikke tåler.. Dessverre har ikke jeg heller blitt tatt helt på alvor. Har også søkt om å få henvisning til Lovisenberg for videre utredning, men har ikke hørt noe enda. Fortell gjerne om hvordan det gikk! Å begynne å spise glutenholdig nå for å ta en gastroskopi er nesten utelukket da jeg blir så dårlig av det, regner med at det er sånn for deg og!
  Håper du får god behandling på Lovisenberg og at dere finner ut av hva det er 🙂

 2. kamillahaaland

  Utrolig rart og dumt at de ikke tok gastroskopi for å sette endelig diagnose først?! Uansett, det viktigste er jo at det hjelper 🙂 Og det er hvertfall sikkert og visst at glutenfritt ikke smaker like godt, hehe. Savner MANGE glutenholdige produkter… Åh!

  1. Christina i London

   Ja, det er veldig rart, noe fastlegen min syns også.. Men dessverre vet jeg om flere tilfeller det har skjedd, hvor personen faktisk har fått påvist cøliaki privat med gastroskopi i stede. Så kjedelig at det skal være sånn i det offentlige helsevesenet her i Norge!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *